Utvärdering
Jag har nu tagit hand om mina plantor i sju veckor och nu är mina plantlabbar slut! Det har varit roligt med både fram- och motgångar som man lärt sig mycket av. Här nedan utvärderar jag allt!
Resultat:
SOLROSOR:
Kolsyra-Ketty: 75 cm
Växthus-Vincent: 66 cm
Standard-Sally: 63 cm
KRASSAR:
Standard-Seppo: 38 cm
Mörker-Molly: 38 cm (innan död)
Såjord-Samir: 28 cm
Är resultaten rimliga?
Resultaten är rimliga eftersom det stod på förackningen att solrosen skulle bli längre än krassen, vilket det blivit! Jag har även varit nogrann och vattnat alla ungefär lika mycket samt ställt alla på samma ställe så inte det varit det avgörande.
Varför kom alla plantor upp?
Jag tror det beror på att jag satte ner fröna en lagom bit ner i jorden vilket gjorde att den fick tillräckligt med solljus för att orka komma ur skalet. Jag vattnade också lagom vilket gjorde att den inte kvävdes eller var för torr. Sedan hade jag även lite tur eftersom när jag fick fröna var alla friska!
Svar på frågeställningarna:
- Är kolsyrat vatten eller vanligt vatten bäst att vattna med? Kolsyrat-vatten är bäst att vattna med för att få växten så lång som möjligt.
- Är växthus bra eller dåligt? I detta läge så var det varken till någon nytta eller förstörelse, snarare mer förstörelse eftersom plasten tryckte emot bladen vilket gjorde det svårare för plantan att växa.
- Fungerar hemmagjord såjord eller vanlig jord bäst? Vanlig jord fungerar bäst om man vill få en så fin planta som möjligt, hemma gjord såjord tar lång tid att gro i pågrund av att den var ganska näringsfattig men när den väl kom upp växte den fort och högt.
- Blir växten längre om den utsätts för mindre solljus? Ja, till en början. Den stannar sedan av i växten och dör såsmåningom om den får väldigt lite solljus.
Vad visade undersökningen? (Slutsats)
Solrosor:
Planta 1/Kolsyra-Ketty:
Att vattna med kolsyrat vatten gick verkligen bra! Plantan har växt på bra och blev faktiskt längst av alla! Hela 75 cm/750 mm. Plantan är också fint grön med inga vissna blad eller fula märken på. Dock är den inte lika frodig & tjock som orginal-plantan vilket visar på att kolsyra gör att den blir mer lång än frodig. För att en växt ska kunna växa krävs fotosyntesen, alltså: solenergi + koldioxid + vatten = syre + socker. Jag gav växten kolsyrat-vatten som innehåller koldioxid. Koldioxid krävs i fototsyntesen för att växten ska kunna bilda socker som den använder som näring. Koldioxid får ju plantan dels via luften som bland annat vi människor andas ut men nu när den fick extra mycket koldioxid via vattnet så bildade den ännu mer socker vilket gjorde att den fick ännu mer energi och växte ännu mer.
Planta 2/Växthus-Vincent
Växthus fungerade bra och plantan har växt på bra. Dock har den inte blivit den längsta solrosen men den frodigaste och med finast stjälk förutom lite små fläckar på två av de undre bladen. Den blev 66 cm/660 mm. Plantan började otroligt bra och kom upp riktigt fort då den hade en liten plastpåse på sig som gjorde att värmen stannade kvar i påsen. Sen fick jag byta ut till en slags ställning med plastfolie runt om och jag tror det har försämrat lite då det kom in mer luft och inte blev lika varmt och fuktigt. Själva växthuset smalnar av uppåt vilket jag tror lett till att plantan blivit lite intryckt och inte kunnat växa ordentligt. Jag tror växthus fungerar bättrre ifall det är ganska instängt och varmt så det blir fuktigt, det var tyvärr inte detta växthus. För mig var växthus alltså bra i början men försämdrade plantan lite i slutet då plantan blev lite intryckt. Men att den utsattes för mer värme och fukt gjorde att stammen blev tjockare än på de andra solroserna, alltså är växthus bra för att få en så frodig planta som möjligt. Plantan har också fått lite gula/vita, krokiga sträck på bladen längst ner. Detta beror antagligen på de små, små röda spindlarna som kröp på plantan i början. Spindlarna kom antagligen från den hemmagjorda såjorden jag gjorde eftersom det var jord från komposten och sand från sandlådan. Detta visade alltså att även små, små spindlar kan förstöra blad. Plantan har även en liiiten brun, torr fläck på sig på samma blad som angreppen från parasiterna. Detta beror på att den fått för stark sol och för torr luft, det står på nätet. (Källa: http://www.sblommor.com/227.aspx) Antagligen har det någon dag varit för varmt och jag glömt dra ner markisen och att i början när plantan hade plastpåse på sig att det blev för torr luft då ingen sol kom in och jag inte vattnat på ett tag.
Planta 4/Standard-Sally:
Plantan har blivit lång och fin eftersom jag gett den både solljus, koldioxid och vatten som krävs för att växter ska kunna överleva.Den har uppnått en längd på 63 cm/630 mm. Stjälken har blivit tjock och bladen stora och fina! Jag har sett att det funkar att sköta om en planta som vanligt eftersom plantan blivit lång och fin. Dock har den inte blivit längre än Kolsyra-Ketty, men finare! Den har hellre inte blivit frodigare och längre än Växthus-Vincent. Dagen innan det var dags för tävling såg jag att Sallys blad inte mådde bra och bara hängde. Detta berodde på att solen legat på hela dagen och jag inte dragit ner markisen, det blev för varmt helt enkelt. Jag hade heller inte vattnat plantan på ett dygn vilket visade på att för mycket sol och för lite vatten gör att plantan inte orkar hålla uppe bladen utan satsar mer på att orka hålla upp stjälken, bra prioritering tycker jag. När jag sedan gav plantan vatten reste bladen sig fort, ungefär på 30 minuter.
Krassar:
Planta3/Standard-Seppo:
Plantan har blivit välmående och fin med väldigt många utskott eftersom den fått både solljus, vatten och koldioxid som krävs för att växter ska kunna överleva. Plantan blev 38 cm/380 mm. Plantan har dock inte blivit så lång men desto finare. Jag har skött om denna som vanligt och det visar på att denna slags krasse blir fin och grön men inte så lång, utan mer stor på bredden med många skott. Denna planta blev finast av alla med mest blad och grönast! Detta visar att göra som vanligt gör så att plantan mår bra och får en fin färg med många blad. Krasse är alltså en växt som blir frodig med många utskott!
Planta 5/Mörker-Molly:
Denna planta dog tyvärr innan avslutat arbete eftersom den helt enkelt inte orkade mer. Den blev totalt 38 cm/380 mm. Den växte otroligt fort i början och var hur lång, men smal, som helst. Den blev så lång eftersom den begränsades från solljuset via en lång pappersrulle vilket gjorde att den sökte sig upp till det lilla ljus som fanns och endast fokuserade på längden, inte på bredden. Detta gick som sagt bra i början och var då ett bra koncept, men när den blev allt längre så orkade den inte hålla uppe sig själv och stjälken bröts av, dock inte helt. Detta gjorde att vattnet och näringen inte kom fram lika bra och vatten samt näring krävs ju för att växter ska kunna överleva. Jag såg att bladen började vissna och tog av rullen för att ge den solljus, detta gjorde att plantan fick en chock och inte klarade av allt solljus på en gång. Jag tror detta också var en faktor till varför plantan dog. För att få en planta att bli lång är att utsätta den för mörker en bra idé dock inte alldeles för mörkt som jag gjorde. Det krävs också något som håller upp plantan på ett bra sätt så den inte kroknar och går av, vilket min gjorde! En planta klarar helt enkelt inte hur länge som helst med bara lite solljus. Här ser man klart och tydligt att solljus verkligen behövs för plantors överlevnad!
Planta 6/Såjord-Samir:
Plantan kom upp sent eftersom den var odlad i hemmagjord såjord som bestod av sand, leca-kulor och kompostjord. Detta är inte så näringsrikt och fröet hade inte så mycket näring att växa med hjälp av. Detta gjorde att det dröjde innan fröet kom upp. När de väl kom upp växte det inte ut så mycket blad utan den växte mest på längden, den uppnådde en längd på 28 cm/280 mm. När den inte har så mycket näring att få så satsar den mer på längden än att låta det växa ut massa blad som tar massa näring. Stjälken blev även väldigt brun om man jämför med standard och det tror jag beror på att den inte fått fullt lika mycket klorofyll, klorofyllets uppgift är att tillverka socker/näring till plantan och det har denna alltså inte fått lika mycket av. Därför har det inte blivit gröna stjälkar.
Alla:
1. Det jag märkte på alla plantor var att de behövde allt mer vatten desto större de blev och detta är ju förståligt eftersom de suger åt sig mer när det är större. En vuxen människa behöver ju liksom mer mat än ett litet barn.
2. Jag märkte också att omplantering gjorde så att växterna växte betydligt bättre. De fick nu mer jord att växa i som gjorde att det fanns mer näring och så vattnade jag desto mer efter omplantering eftersom de nu fått mer jord som behöver bli fuktig.
3. Jag märkte att under vissa veckor växte det bättre än andra, så kallat tillväxtperioder. I början växte det ju inte så mycket eftersom de då inte hade kommit upp än men när de väl kom upp från jorden växte det otroligt fort. Efter några veckor stannade några av och detta tror jag beror på dels att vädret blev sämre men också att de stannar av för att återhämta sig och kunna växa ännu mer senare. Men de sista veckorna har plantorna verkligen växt mycket och det tror jag beror på vädret (solljuset) eftersom dagarna varit ljusare och soligare. Men också för att jag planterade om dem vilket ledde till att de fick mer vatten och näring från jorden.
4. Det tar mer än sju veckor för solrosor att blomstra ut och bli fint gula! Det kan vara bra att veta ifall man i framtiden vill odla solrosor.
5. Plantor sträcker sig efter solljuset. Innan jag satt fast dem med tråd emot en pinne så var de böjda mot solens håll, eftersom de växte ditåt. Såjord-Samir är böjd åt hållet solen kommit mot eftersom jag inte haft något snöre runt som gjort att plantan växt rakt.
Hur stämmer resultatet med din hypotes?
- Min första hypotes var att den plantan som skulle bli så välmående som möjligt var solrosen Kolsyra-Ketty. Det var fel eftersom hon blev den längsta och krassen Standard-Seppo och solrosen Växthus-Vincent blev mest välmående på olika sätt!
- Min andra hypotes var att krassen som usatts för mörker (Mörker-Molly) skulle bli längst och den hypotesen stämde ett bra tag tills den blev för lång och inte orkade mer. Därför blev solrosen som fick kolsyrat vatten längst, Kolsyra-Ketty.
Hur säkra är mina resultat?
Jag skrev ett inlägg om säkra resultat för ett tag sen.
Jag har fått sex stycken frön och för att få ett säkert resultat räcker inte det utan det måste testas betydligt fler gånger för att kunna generaliera experimentet, alltså att det gäller för alla frön. Jag tror minst 20 frön för varje experiment skulle kunna göra att resultatet blev säkert. Jag skulle ju absolut kunna göra endast ett experimemt på alla sex frön (dock ha ett standard-frö) för att få fram ett säkrare resultat men hur kul och kreativt hade de varit? Jag hade inte alls lärt mig lika mycket. Därför är inte mina resultat de säkraste men de är ju inte helt fel heller eftersom jag fortfarande kan dra slutsatser och anta fast det då inte är 100 % säkert. Jag gav inte heller exakt lika mycket vatten till alla plantor alltid vilket gjorde att vissa kanske fick lite mer vatten än andra, detta kan absolut påverka resultatet!
Vad skulle jag ändra på om jag skulle göra om undersökningen?
Om jag skulle få göra om undersökningen skulle jag ändra på en hel del:
- Tänka mer systematiskt i början, jag hade då 1000 idéer som ville komma ut. Det blev ganska förvirrande men slutade bra tillslut.
- Jag skulle vilja ha fler frön så resultatet blev säkert eller iallafall mycket säkrare.
- Stadgat upp Mörker-Molly bättre så stjälken inte skulle gått av.
- Inte ge Mörker-Molly massa ljus en dag utan vänja henne försiktigt då jag såg att hon inte mådde bra.
- Vara ännu nogrannare med vattningen då jag inte alltid gav lika mycket till varje planta.
- Inte haft växthus något på Kolsyra-Ketty eftersom det försämrade resultatet lite.
- Byggt ett bättre växthus till Växthus-Vincent
- Gett en av mina plantor gödsel för att få någon av dem ännu frodigare.
Har jag någon ny hypotes jag vill testa?
- Testa olika gödsel märken och se vilket som är bäst?
- Se hur mycket gödsel en planta klarar innan den dör?
- Se hur mycket vatten som en planta vill ha, ex 0,1 dl, 0,3 dl, 0,5 dl, 0,8 dl, 1,1 dl?
- Se om fröet kan gro på endast en blöt pappersbit?
Vad har jag lärt mig?
- Att odla är svårare än man tror
- Växter som utsätts för mörker växer på längden istället för på bredden
- Kolsyrat vatten är bra att vattna med för att få en lång planta
- Att odla i hemmagjord såjord tar långtid för plantan att komma upp
- Hur man planterar om växter
- Vad klorofyll har för uppgift
- Växter växer inte rakt om de inte har en rak pinne som stöd
- Solrosor blir inte fint gula inom sju veckor
- Leca-kulor är till för dränering
- Även små, små djur kan förstöra plantor
- Varför blad får bruna, torra fläckar.
- Varför blad får vita, kurviga sträck
- Vad tillväxtperioder är
Tabell & diagram
Jag började att mäta fem dagar efter odlingstillfället eftersom första plantan kom upp då. Efter det har jag mätt var tredje dag för att få ett så säkert och tydligt resultat som möjligt. I tabellen står det har lång plantan blivit för varje dag jag mätt. Jag har sammanlagt mätt mina plantor 15 gånger i 43 dagar. I diagrammet ser man klart och tydligt plantornas utveckling samt vem som blev längst respektive kortast samt när de har växt mer eller mindre. I diagrammet har jag skrivit mätningstillfälle på x-axeln.
Vad händer med mina plantor nu?
Jag kommer plantera ut en solros i en kruka på balkongen för att ha den där över sommaren och se när den blir fint gul! Resten kommer jag nog göra mig av med om inte min mormor och morfar eller någon annan vill ha dem förstås!